Une visite à la famille Hugel Riquewihr
7 maart 2025 - Riquewihr, Frankrijk
Vandaag had ik echt zin in. Ik zal kort laten weten waarom. Lang geleden werkte ik in Tegelen bij Restaurant Lucker, vlak bij Roermond.
Daar is voor mij de liefde voor Elzas wijn geboren. Het was een goed restaurant gerund door Paul en Carla. Ik was daar leering.
Op de wijnkaart leuke wijntjes uit Elzas en andere gebieden en een tafeltje met verschillende Eau de vie drankjes. Iets waar ik ook daar een liefde voor ontwikkeld heb.
Tussen de wijnen prijkte de 'Sporen' van Hugel. Een mooie ronde iets vettige meng wijn van Musat Riesling en Pinot Gris afkomstig van de Gran Cru 'Sporen'
Op het kaartje kun je zien dat dat gebied iets ten zuiden van Riquewihr te vinden is. Die wijn wordt helaas niet meer gemaakt. Mijn jeugdsentiment won en het bezoek aan dit wijnhuis is voor mij dan ook écht een traktatie.
We gingen in gesprek met een man die bevlogen kon vertellen over de familie en over de wijnen. De essentie van het verhaal is dat de Elzas mensen (en wijnen) Te Duits zijn om Frans genoemd te worden en te Frans zijn om Duits genoemd te worden, ze vallen er precies tussen in.
Ik denk dat dat exact is wat mij zo aantrekt in het gebied en de wijn.
We gingen aan de slag met een selectie van 9 heerlijke wijnen. Prachtige pinot gris en mooie volle gewurtztraminers. Echt een cadeautje!
Op het eind gingen Jeroen en ik dan ook met elkaar in gesprek om te bepalen of we een doosje mee zouden nemen. Ze zijn perfect in te zetten bij de Private Dinings van Jeroen. Natuurlijk wilde ik ook een voor mezelf meenemen. Je komt niet elke dag deze kwaliteit tegen. Zo gezegd zo gedaan....

Ik ben met recht trots op dit bezoek. Zo leuk dat een ervaring van zo'n 30 jaar geleden (als het niet langer is, ik was nog leerling) mij tot dit bezoek heeft mogen brengen. En dat de smaak die ik daar heb geleerd mij nu nog steeds laat genieten van pareltjes van wijnen.
Na de proeverij hebben we een korte wandeling gemaakt door het dorpje en gingen we lunchen. Alweer op zon plekje wat jezelf niet verzint. Leuk achteraf en lekker, uiteraard!
Ik ga het even allemaal laten bezinken. Morgen rijden we naar het zuiden. Lange rit voor de boeg.
Mia weijers:7 maart 2025Heerlijk, lekkere wijntjes gekocht . Ziet er allemaal gezellig uit . Groetjes van Henk en mij 🥂🌞🖐️🍀
Nootje:8 maart 2025Stevig visje, een pastinakenpureetje, jouw Elzas-wijn; afgesproken!